home      ++        Studie     |     Stad     |     Toekomst     |     Events       ++        Esther     |     Eva     |      Jelmer      |      Marijne  

Welkom bij TFT in beeld

donderdag 26 maart 2009

Knijpen

Het is toch altijd een soort sport om met je geld uit te komen per maand. Want eerlijk is eerlijk: Stu-Fi laat te wensen over (in ieder geval voor mijn levensstandaard) en om nou naast mijn studie fulltime te werken wordt een beetje te gek. Als iedereen het bovendien nog over een crisis heeft, dan krijg ik nog eens extra klamme handjes. Maar ik kan nog veel leren op het gebied van besparen, zo blijkt na enig speurwerk op internet. Lees verder

Want dat is dan gelijk weer het voordeel: die tips zijn nu in overvloed te vinden in tijden van economische krapte. Vandaar dat ik ze goed in me opneem, wie weet houd ik dan eens wat over aan het einde van de maand :-)
De standaardbespaartips zijn toch wel tips als “trek een warme trui aan, in plaats van de verwarming hoger te draaien” en “doe de televisie en andere apparatuur van de stand-by stand”. Die kennen we inmiddels allemaal. En dat doe ik ook al (nou ja, meestal in ieder geval...).
Maar in tijden van economische crisis, of hoe je het ook wil noemen, wordt er ook een beroep gedaan op je creativiteit. De geselecteerde toppers die ik tijdens het surfen ben tegengekomen staan hier in een top 10 (beginnend bij 10):

10: Drink kraanwater. Op zich niet zo spannend natuurlijk, maar wist je dat een kuub drinkwater slechts 1,48 kost? Dat is duizend liter! Daar kan geen B-merk mineraalwater tegenop.

9: Doe doucheschuim en shampoo in een klein flesje met een kleine opening: geheid dat je minder gebruikt.

8: Teleurgesteld in het formaat van je studentenkamer? Soms is een kleine kamer beter: je bespaart zowel op kosten voor de inrichting als stookkosten en is nog knus ook.

7: Organiseer een kledingruilparty. Er zijn altijd kledingstukken die je niet meer draagt, maar nog wel goed zijn. Dat heeft een ander ook. Waarom dan niet onderling ruilen? Maak er iets gezelligs van en organiseer een kledingruilparty. Net zoiets als een Tupperwareparty, maar dan anders. Scheelt je ook nog eens geld voor een avond uit.

6: Mayonaise in tubes zijn het beste als het gaat om “ alles-eruithalen-wat erin-zit”: je kan de mayonaise tot de laatste druppel opkrijgen als je de tube oprolt. Letterlijk knijpen dus!

5: Goedkoop op het terras: als je dan toch lekker op een terrasje wil zitten met vrienden -wat an sich aardig in de papieren kan lopen- bestel dan een pitcher. Dit is een grote kan bier en is goedkoper dan de afzonderlijke glazen. Moet je niet vies zijn van je vrienden, want je drinkt wel met zijn allen uit deze grote kan...

4: Haal post zo snel mogelijk uit de brievenbus. Je beperkt stookkosten en er wordt gezegd dat dit tot 10 euro op jaarbasis kan schelen. Tien euro, zo in de pocket!

3: Maak zelf lijm. Het komt altijd wel eens een keertje voor dat je iets met lijm moet plakken. Voorbeeld: .... eh... niet direct. Doet er ook niet toe. De rekensom is simpel:
prijs van potje lijm: 100 ml is al gauw 2 euro
prijs van een pak aardappelzetmeel: 0,59 per 250 g (2 eetlepels zetmeel voor een kopje lijm)
Zetmeel klein beetje aanlengen met water en gaan met dat plaksel!

2: Naar zwarte internetpagina’s surfen. Om energie van je beeldscherm te besparen kun je vooral naar zwarte pagina’s surfen. De zwarte pixels zorgen ervoor dat je minder energie verbruikt. Neem bijvoorbeeld in plaats van Google (helemaal wit) Blackle.com (helemaal zwart) als startpagina. Hoewel het jouzelf niet direct veel geld oplevert kunnen we wereldwijd veel voor het milieu betekenen.

1: Go Depression Cooking! De Amerikaanse oma Clara van 93 heeft haar eigen weblog en online cooking show met recepten uit de tijd van De Grote Depressie van de jaren 1930. Dat was nog eens sappelen! Ze laat zien hoe ze goedkope gerechten kookt en vertelt over hoe ze in die tijd leefde. Aangezien bloembollen tegenwoordig nog best duur zijn, kom ik dan ook hier met mijn eigen recept voor een Depressiemaaltijdje. Dit goedkope receptje kost per portie omgerekend ongeveer 1,27! Zo maak je meteen 2 porties: Snipper een ui en fruit die in de pan met een klein scheutje olie, Voeg de inhoud van een blikje corned beef hierbij, Schep er vervolgens 1 blik bruine bonen door, Meng dit met een klein blikje tomatenpuree, Op smaak brengen met peper en zout. Of het lekker is heb ik nog niet getest, maar het is in ieder geval goedkoop en snel klaar: dubbel besparen dus :-D


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogarchief