home      ++        Studie     |     Stad     |     Toekomst     |     Events       ++        Esther     |     Eva     |      Jelmer      |      Marijne  

Welkom bij TFT in beeld

woensdag 8 april 2009

Film maken versus filmwetenschap

Voor sommige mensen is het verschil tussen filmacademie en filmwetenschap niet helemaal duidelijk. Daarom volgt hieronder een interview met Nick van Someren Brand, derde jaars TFT'er, die hiervoor een jaar lang audiovisuele vormgeving heeft gestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Want wat houdt de opleiding audiovisuele vormgeving eigenlijk in?


Lees verder

Behoorlijk wat: "Naast een basale ontwikkeling van het eigen kunstenaarsschap ook basistechnieken van camerahantering, montage en belichting. Ook theoretische aandacht voor camera standpunten, kadering, stop motion en fotografie. Kortom het hele scala werd uitgewerkt." Verder vertelt Nick (zie foto) dat de theorie die je daar kreeg, uitsluitend was bedoelt om praktisch in te zetten.
Dat roept de vraag op of er wel overeenkomsten zijn tussen audiovisuele vormgeving en TFT: "Overeenkomsten zijn er vrijwel niet. De theoretische stof heeft natuurlijk raakvlakken omdat je met hetzelfde bezig bent, maar de insteek is volledig anders. Op de kunstacademie ga je volledig uit van jezelf, (..) het vinden van je eigen stem is het belangrijkste. Op de universiteit gaat het meer om een goed zo mogelijke beheersing van je academische kwaliteiten.

Maar in hoeverre ben je bij Theater,- film- en televisiewetenschap praktisch bezig?
Nick: "Niet zozeer. Tot nu toe heb ik meegewerkt aan één filmpje. Daar hebben we bij de vertoning in Studio T (het eigen theater van Geesteswetenschappen, waar TFT onder valt red.) wel de publieksprijs mee gewonnen, maar dat is niet zoveel waard. Het filmpje gaat hoogstwaarschijnlijk wel draaien in het Louis Hartlooper complex, op festival Breaking Ground. Daarnaast heb ik nu een stage als gamewriter."

Tot slot heeft Nick nog een tip voor mensen die twijfelen tussen een praktijk opleiding en een wetenschappelijke opleiding: "Kijk goed naar waar je op de middelbare school het meeste plezier uit haalde en het beste in was. Maak een duidelijk verschil tussen abstract en concreet: Kan ik beter leren of doen? Zo zwart-wit is het verschil tussen hbo en universiteit namelijk wel. Je mag het eigenlijk niet zeggen, maar propedeuse-jagen is geen zonde. (Mag van mij wel hoor red. Ga een opleiding doen en ga direct voor de propedeuse. Zo kun je niet alleen van hbo naar universiteit, maar een propedeuse staat ook goed op je cv. Weet je ook gelijk waar je aan toe bent wat betreft hbo vs. uni."

Kortom, bepaal voor jezelf of je meer een denker of een doener bent!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogarchief